lördag 28 januari 2012

Mississippi mud pie

Hej!

Bjuder här på en perfekt helgdessert. En härlig kombination av krispigt pajskal, mörk choklad och luftig vispgrädde, alltså en Mississippi mud pie!
När säsong tillåter äter du denna paj med körsbär som du rårör och så dricker du ett kraftigt portvin till.
Detta recept är inspirerat av Hummingbird bakery i London men jag har såklart gjort några små ändringar.
Nu ska jag börja med middagen till ikväll och det blir lammrostbiff med en perfekt potatisgratäng och grönpepparsky. Jag får se vad det blir för vin som vi häller i glasen.


Pajskal
260g Vetemjöl
0,5tsk Salt
110g Smör
Vatten
1. Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ihop med en elvisp på låg hastighet, tills smeten får en grynig konsistens. 2. Tillsätt 2msk vatten och vispa tills det har blandats in. Tillsätt ytterligare 1msk vatten och vispa tills degen är slät och mjuk. Om degen är för torr kan du tillsätta mer vatten, men var försiktig så att du inte tillsätter för mycket. 3. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kyl i en timme. 4. Värm ugnen till 175C, tryck ut degen i en form ca 23cm i diameter med höga kanter. 5. Grädda i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter, degen ska fortfarande vara blek.

Fyllning
150g Mörk choklad (grovt hackad)
50g Smör
2msk Ljus sirap
6st Ägg
150g Ljust muscovadoråsocker
150g Ljust råsocker
1tsk Vaniljsocker
3,5dl Vispgrädde
Choklad till dekoration

1. Värm ugnen till 175C, lägg choklad, smör och ljus sirap i en värmetålig skål och smält över vattenbad. Ta sedan bort ifrån värmen och låt svalna något.
2. Medan chokladblandningen smälter lägger du ägg, socker och vaniljsocker i en bunke och vispar samman ordentligt. 3. Vispa ner den varma chokladblandningen i äggsmeten på låg hastighet. Chokladblandningen får inte vara för varm, eftersom äggen då koagulerar. Vispa tills smeten är slät. 4. Häll smeten i den förgräddade pajskalet och grädda pajen i 35 - 40 minuter. Pajen ska känas fast men vara lite lös i mitten. Låt pajen svalna och ställ sedan in pajen i kylen helst över natten, men minst 4 timmar. 5. Innan pajen ska serveras vispar du grädden lagom hård och brer sedan ut den över pajen. Dekorera med hyvlad choklad.


Låt det väl smaka/
Mattias