söndag 15 januari 2012

Cupcakes

Hej!

Flickvännen har haft en riktig bakhelg och jag har fått äran att vara förste provsmakare. Det har bjudits på fyra olika chokladtryfflar, väldigt goda lakritscupcakes, choklad och halloncupcakes och nu står även en brownie inne i ugnen.
Imorgon bär det av till Göteborg för sommelierutbildning, då står Italien och Portugal på agendan. Ska bli skönt att komma igång igen efter en månads juluppehåll.
Tänkte bjuda på recept på de två olika cupcakesen, inspiration är hämtad från boken Macarons, Cupcakes och Cakepops av Mia Öhrn, behöver jag säga att detta är flickvännens bok.

Lakritscupcakes
12st
Cupcakes
100g Smör
60g Vetemjöl
45g Kakao
2msk Lakritspulver
(gärna från Johan Bülow)
1tsk Bakpulver
3st Ägg
2dl Strösocker
1dl Mjölk

Topping
275g Mörk choklad
3dl Vispgrädde
1msk Honung
1msk Lakritspulver
25g Smör (rumsvarmt)

1. Smält smöret, värm ugnen till 175C och mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver. 2. Vispa ägg och socker poröst. 3. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. 4. Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i ca. 20min. Låt svalna.
Topping 1. Hacka chokladen, koka upp grädde, honung och lakritspulver. 2. Dra av kastrullen från värmen och rör snabbt ner den hackade chokladen tills allt har smält. 3. Tillsätt smör  lite i taget och rör till en slät smet. Låt svalna helst i rumstemperatur. Spritsa toppingen på cupcakesen och dekorera med Bassets konfekt.

Choklad och halloncupcakes
Cupcakes
Samma recept som ovan
men utan lakritspulver.

Topping
2dl Vispgrädde
200g Vitchoklad
1dl Hallon
2tsk Honung
30g Smör (rumsvarmt)

1. Hacka chokladen, koka upp grädde och honung. 2. Dra av kastrullen från värmen och rör snabbt ner den hackade chokladen. 3. Passera hallonen genom en sil ner i den varma chokladblandningen och rör sedan ner smöret lite i taget till en slät smet. Låt svalna helst i rumstemperatur. Spritsa toppingen på cupcakesen och dekorera med chokladspån.


Låt det väl smaka/
Mattias