fredag 6 januari 2012

Osttallrik

Hej!

Jag och flickvännen firade in långhelgen med en god osttallrik och passade på att testa lite olika viner. Jag tycker att en god osttallrik kräver sina tillbehör och jag tycker inte att man ska köpa färdiga produkter som t.ex. marmelader, när det går så snabbt och lätt att göra det själv.
Till osttallriken igår så ville testa enbart med hårdostar, så vi hade Gruyére Reserve, Appenzeller, Pecorino Romano och Manchego Valdehierro.
Det är alltid kul när tillbehören speglar årstiden, så till den här osttallriken gjorde jag ett lingongelé, en marmelad på vinteräpple och kanel med en hint av mörk rom och lite karamelliserade valnötter. Vi hade även hembakat knäckebröd till osttallriken och ska man ha något bröd till ostar tycker jag att knäcke är det som fungerar bäst.
Viner vi testade till detta var:
Peter Lehmann The Barossa Shiraz (nr 16381) 119kr
Detta trevliga Shirazvin fungerade med sin fruktighet och sina inslag av röda bär bra till de lite lättare ostarna som Gruyére och Manchego gärna med lingongelén till. Skar sig dock lite med marmeladen.
Colleja (nr 95690) 62kr
Detta fantastiskt prisvärda och ungdomliga vin från Douro i Portugal fungerade helt ok till ostarna med tillbehören. Ett bra allround vin.
Allesverloren Fine Old Vintage (nr 12109) 139kr
Detta härliga kraftfulla dessertvin passade utmärkt till de lite starkare ostarna så som Appenzeller och Pecorino Romano tillsammans med de karamelliserade valnötterna. Hade vi haft en grönmögelost på vår osttallrik så hade detta vin fungerat perfekt.


Lingongelé
1,5dl Lingonkoncentrat
1dl Vatten
0,5dl Socker
5st Gelantinblad
1. Blötlägg gelantinet i kallt vatten. 2. Blanda lingonkoncentrat, socker och vatten. Låt koka upp på medelvärme. 3. Ta av från värmen, krama ur gelantinbladen och blanda ner i vätskan. 4. Häll upp i plastad form och låt stelna i kyl.
Marmelad på vinteräpple och kanel
6st Vinteräpple (medelstora)
0,5dl Vatten
2dl Strösocker
1st Kanelstång
4cl Mörk rom
1. Skala, kärna ur och dela ner äpplena. Lägg i kastrull och ha i vatten, strösocker och kanelstång. 2. Koka upp på medelvärme och låt koka i 10min. 3. Ha i romen och låt koka i ytterligare 5-10min, mixa med stavmixer om det behövs. 4. Häll upp i i glasburk, låt svalna.
Karamelliserade valnötter
30g Valnötter
1dl Strösocker (el. råsocker)
0,5dl Vatten
1. Värm en stekpanna på medelvärme, i med socker och vatten och låt reducera till en tjock sockerlag. 2. Lägg i valnötterna och blanda runt, häll sedan upp nöt och sockerblandningen på smörpapper och låt svalna. Hacka sedan upp i önskad storlek.

Låt det väl smaka/
Mattias