torsdag 26 januari 2012

Dinkeltunnbröd

Hej!

Idag är det studier som gäller och just nu sitter jag och gör instuderingsfrågor om Spaniens olika vindistrikt och om öl. Det roliga med Spanien är att de finns 17 regioner i landet som är relativt självstyrande och många av regionerna har till och med sina egna språk och det ställer till det för oss, när det gäller vinerna och när vi ska tyda vad som egentligen står på etiketten. Om vi tar druvan tempranillo som ett exempel så har den runt 40 olika synonymer bara inom Spanien och det känns ju rimligt, eller?
Men nog om detta, här om dagen så bakade jag och flickvännen dinkeltunnbröd. De här goda bröden kan vara bra till mycket, vi använde bröden till vår hemmagjorda falafel.

Dinkeltunnbröd
ca. 5 bröd
25g Jäst
2,5dl Mjölk
25g Smör (rumstempererat)
0,5 tsk salt
350-390g Dinkelmjöl (siktat)
1. Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37C och häll mjölken över jästen, tillsätt smör och salt. 2. Arbeta ner mjölet lite i taget tills du har en smidig och slät deg. 3. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Värm ugnen till 225C 4. Mjöla ditt bakbord, dela degen i 5 lika stora delar, kavla ut varje del till stora, tunna runda bröd. 5. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter, låt svalna på galler under en fuktig bakduk.
Vill du ha tunnbröd av det hårdare slaget så skippar du bara den fuktiga bakduken när bröden ska svalna.Låt det väl smaka/
Mattias