måndag 23 januari 2012

Smaksatta oljor

Hej!

Smaksatta oljor är en bra smakförstärkare med många användningsområden.
Ringla den på den färdiga pastan, häll ner i stekpannan i slutet av stekningen eller bygg en vinaigrette till salladen med den smaksatta oljan.
Men att köpa smaksatta oljor kan vara dyrt och varför ska man köpa något som är så enkelt att göra själv.
Delar med mig av två snabba oljor som är väldigt enkla att göra.

Rostad vitlök och örtolja

1st Stor vitlöksklyfta (rostad)
10st Stjälkar timjan
2st Stjälkar rosmarin
3dl Rapsolja (gärna kallpressad)

1. Värm ugnen till 225C, skär av botten på vitlöksklyftan och rosta den i ugnen till den är gyllenbrun. 2. Tryck ut vitlöken ur skalet och dela klyftan på längden, låt svalna. Lägg timjan, rosmarin och vitlök i en lufttät burk och slå på oljan. Låt stå i 5-7 dagar, späd ut vid behov.

Chili och svartpepparolja

1tsk Hel svartpeppar (50 korn)
1st Färsk chili
1st Torkad hel chili
3dl Rapsolja (gärna kallpressad)

1. Dela den färska chilin men behåll kärnor och membran, låt den torkade vara hel, mät upp svartpepparkorn. 2. Lägg svartpeppar och de båda chilifrukterna i en lufttät burk och slå på oljan. Låt stå i 5-7dagar, Späd ut vid behov.


Låt det väl smaka/
Mattias