onsdag 1 februari 2012

Blomkålssoppa

Hej!

Jag tycker att kål över lag är väldigt underskattat och jag förstår verkligen inte varför. Kål är väldigt nyttigt och man kan göra oändligt många olika rätter där kål spelar huvudrollen. Om man vill undvika de tunga kolhydraterna i sin kost så är kål ett fantastiskt substitut för tex. pasta och potatis.
Idag tänker jag slåss lite för blomkål och dela med mig av ett recept på blomkålssoppa med syrad blomkål och timjan, en väldigt god och nyttig rätt som fungerar lika bra som en trevlig förrätt eller som en middag mitt i veckan.
Till den här soppan är det gott med ett vin med påtaglig syra som balanserar det feta i maten, vin gjort på Sauvignon blanc gärna från Marlborough eller vin gjort på Chenin Blanc, gärna från Loiredalen passar perfekt till.


Blomkålssoppa med syrad blomkål
3-4 portioner

700g Blomkål
1-2st Schalottenlökar
1st Vitlöksklyfta
6st Kvistar timjan (dragna)
6-7dl Kycklingfond (går bra med grönsaksfond)
3dl Vispgrädde
1dl Mjölk
Sherryvinäger (går bra med annan vit vinäger)
Rapsolja
Citron
Smör
Salt och peppar

1. Rensa blomkålen och skär ner i mindre bitar, spar en del till den syrade blomkålen. 2. Skala och hacka lök och vitlök och dra av timjanbladen från sin kvist, Sautera blomkål, lök, vitlök och timjan i smör på medelvärme. 3. Tillsätt sedan kycklingfond och låt koka i ca 15 minuter. 4. Under tiden så delar du ner resterande blomkål i små buketter, lägg i en skål och blanda runt blomkålen med en saften från en halv citron och ca. 20ml rapsolja, smaka upp med salt och peppar. 5. När soppan har fått koka i ca. 15 minuter så tillsätter du grädden och hälften av mjölken, smaka upp med salt och peppar och låt koka tills blomkålen är mjuk och börjar falla isönder. 6. Mixa soppan slät med en stavmixer, när soppan är slät så tillsätter du resten av mjölken, en klick smör och ca. en tsk sherryvinäger mixa igen så du får ett fint skum på din soppa.
Servera med den syrade blomkålen och garnera med plockade timjanblad.Låt det väl smaka/
Mattias