torsdag 2 februari 2012

Kalljästa frukostfrallor

Hej!

Nybakade frallor till frukost, det är kvalité på en söndagsmorgon vill jag påstå.
I lördagskväll slängde jag och flickvännen ihop ett gott recept på kalljästa frukostfrallor och på söndagsmorgonen en halvtimme efter uppgång så doftade det nybakt och kaffe i hela lägenheten.
Detta kalljästa bröd är både gott och nyttigt och det kräver inte mycket av dig som bagare, mer än plats i kylen.

Kalljästa frukostfrallor
ca 12 frallor

50g Jäst
5dl Kallt vatten
125g Kesella
1msk Honung
2tsk Havssalt
3dl Fint rågmjöl
6-7dl Vetemjöl
0,5dl Solrosfrön
Sesamfrö
Linfrö


Dag 1. 1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, kesella, solrosfrön, honung och salt. Blanda ordentligt. Rör ner rågmjölet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt för hand i ca. 10 minuter eller 5 minuter i maskin, degen ska vara lös. Låt den lösa degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
2. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och vik den 2-4 gånger, knåda inte degen. Dela degen i 12 jämn stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper på, täck plåten med en bakduk och låt jäsa i kylen över natten (eller ca. 8 timmar). Dag 2. 1. Värm ugnen till 250C och ta samtidigt ut plåten med frallorna ur kylen och låt stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Pensla frallorna med vatten och strö över linfrö, sesamfrö och havssalt. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk sedan värmen till 225C och grädda i ca. 15 minuter. Låt svalna på galler och njut.


Låt det väl smaka/
Mattias