fredag 3 februari 2012

Semlor

Hej!

Nu är det högtid för semlor och varför ska man inte baka sina egna vetebullar när det är så enkelt och dessutom blir så mycket godare. Tänkte dela med mig av ett recept på vetebullar som är perfekta för semlorna, receptet är komponerat av flickvännen, som är chefen när det gäller bakning och desserter.
Det blir ganska många vetebullar av detta recept, om du vill göra färre så halvera bara receptet.

Vetebullar till semlor
50g Jäst (för söta degar)
2,5dl Mjölk
0,5dl Vispgrädde
150g Smör (rumstempererat)
0,75dl Vit sirap
1msk Stött kardemumma (el. 0,5msk malen)
2krm Salt
6,5dl Manitoba cream (går bra med vetemjöl special)
3dl Vetemjöl
Till pensling:
1st Ägg

1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölk och grädde, rör tills jästen är utblandad. Tillsätt smör, sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. (spara lite till utbak) 2. Arbeta degen kraftigt 12-15 minuter i maskin, tills degen känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 3. Lägg degen på en lätt mjölad arbetsbänk och rulla degen till lagom längd och tjocklek, dela degen i jämna bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, tryck till bullarna lite lätt, låt jäsa under bakduk i ca. 50 minuter. 4. Värm ugnen till 200c. 5. Pensla bullarna runt om med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Låt det väl smaka/
Mattias