tisdag 28 februari 2012

Scones

Hej!

Igår var det skola i Göteborg och det var faktiskt den näst sista gången på steg 1, nästa gång är det Champagne och mousserande vin som står på agendan för att sen skriva prov som avslutar steg 1 i utbildningen.
Men igår var det Tyskland och Österrike som stod för den mesta teorin, tanken var att vi skulle ha nya världen också men tiden flög iväg.
Lunchprovningen bestod av fyra röda viner, alla från nya världen som vi provade tillsammans med en kyckling "bourgognestyle". Eftermiddagsprovningen bestod av fyra vita viner, varav två Riesling en torr, ung och outvecklad med stor potential och en söt, utvecklad 04a med en kraftig petroliumdoft som en mogen riesling ska ha.

Nu tänkte jag bjuda på ett bra sconesrecept, vi brukar äta våra scones med cream cheese och hemgjord blodapelsinmarmelad och det är verkligen en klockren kombination. Ett bra tips jag kan ge är att blanda alla torra ingredienser kvällen innan, så går det mycket snabbare innan köket fylls med den härliga nybakade doften på morgonen efter.
Detta recept är ett grundrecept på scones, vill man så kan man hacka i lite vit choklad eller varför inte blanda i några blåbär som variation.

Scones
50g Smör (rumstempererat)
4dl Vetemjöl
1msk Strösocker
2tsk Bakpulver
2krm Salt
1.75dl Mjölk
0.5dl Kesella

1. Värm ugnen till 200C, blanda alla torra ingredienser. Blanda i det rumstempererade smöret och tillsätt sedan mjölk och kesella.
2. Klicka ut smeten till lika stora scones på en plåt med smörpapper och baka av till de är gyllenbruna, olika tid för olika storlekar men ca. 10 minuter.


Låt det väl smaka/
Mattias