torsdag 8 mars 2012

Pesto

Hej!

Nu är det verkligen tillbaks till skolbänken, sitter just nu och pluggar för fulla muggar till skrivningen som är på måndag. Då avslutas steg 1 i min sommelierutbildning och grunden ska då vara lagd för steg 2 som gör mig till diplomerad sommelier.
Vårnyheterna har anlänt till systemet och jag fastnade för två viner, som nu är inhandlade och ligger och väntar på att provas. (Återkommer med omdöme)
De två viner jag fastnade för och köpte på mig var.
Royal Tokaji Furmint Dry (nr 90608) 99kr
Ett torrt tokajvin (tokaji szamorodni) gjort på druvan Furmint som är en av de viktigaste druvorna för de goda ädelrötade vinerna tokaji aszú. Det är inte så ofta det släpps torra tokajer utanför Ungern, så när det dyker upp ett på systemet då kan inte jag låta bli.
Château Pouyau de Boisset (nr 90609) 109kr
Ett ungt ekologiskt Bordeauxvin från Blaye. Jag tycker om att köpa de unga, billiga och inte så kända Bordeauxvinerna för att låta dom ligga och utvecklas till riktigt trevliga viner. I vårsläppet så brukar det finnas med några av just de här lite billigare Bordeauxvinerna och jag slår till direkt.

Jag får lägga in ett recept också och idag bjuder jag på min Pesto Genovesé, otroligt enkelt att göra men jag kan inte säga att det är billigt, men enkelt är det i allafall. Jag använde just den här omgången pesto till Trifolata som är lågtempererad biff som man skivar tunnt och serverar kall med pesto över, perfekt på buffén. Men varför inte slunga runt lite nykokt pasta i din hemmagjorda pesto och servera med prosciutto och ugnsbakade Romantica tomater.

Pesto
2st Krukor basilika
50g Pinjenötter
1-2st Vitlöksklyftor
ca 40g Riven parmean (permigano reggiano)
Olja Blended (jag använder 30% olivolja till 70% Raps)

1. Rosta hälften av pinjenötterna på svag värme tills gyllene (du vill inte ha för mycket färg på dom), Skala och riv vitlöken och parmesanen om du har ett zestjärn använd det. Dra av basilikan från sina små krukor. 2. Lägg i de rostade och orostade pinjenötterna och vitlöken i en bunke och mixa till en ganska slät massa (du kan behöva ha i lite olja redan nu), lägg sedan i basilikan och mixa igen, nu behöver du börja ha i olja (men ta det försiktigt du vill ha en jämn fin pesto som håller ihop). När basilikan är mixad så har du i parmesanen och mixar igen medans du fyller på med olja till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Njut.


Låt det väl smaka/
Mattias