onsdag 14 mars 2012

Nudel wok

Hej!

Idag tänkte jag bjuda på min vegetariska version av japanernas yaki soba.
Man kan tro att yaki soba ska vara gjord på sobanudlar, men så är inte fallet.
Jag vet faktiskt inte varför det kallas yaki soba och varför det inte är sobanudlar i, detta kan inte ens japanerna förklara.
Men en god och lite annorlunda nudelrätt än vad man är van vid är det i alla fall.
Till den här rätten är den mest självklara dryckesrekommendation att du ska dricka en öl utan påtaglig beska, hög beska harmonierar inte med styrkan i maten. Men jag vill istället rekommendera dig till att välja en Tysk Riesling eller en Österrikisk Grüner Veltliner till denna rätt.

Vegetarisk "yaki soba"
3-4 pers.
300-400g Äggnudlar
2st Morötter
1st Röd paprika
200g Svamp (champinjon, ostronskivling eller shiitake)
4st Sticklökar
1st Rödchili (med eller utan frö och membran)
100-150g Cashewnötter
Såsen
4-5msk Tomatpuré
2tsk Sesamolja
5-6msk Japansk soja
2msk Vinäger
2-3msk Socker
2-3 Pressade vitlöksklyftor
1,5tsk Svartpeppar
1tsk Cayennepeppar
2tsk Rostade sesamfrön

1. Koka upp saltat vatten, lägg nudlarna i en bunke och häll sedan vattnet över nudlarna, låt stå tills nudlarna är al dente. Sila sedan av vattnet och skölj nudlarna kalla. 2. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en skål.
3. Skala, ansa och skär upp alla grönsaker i tunna skivor. Värm wokpannan på hög värme. 4. Häll i olja i wokpannan och börja woka hälften av chilin och morötterna, efter 1-2 minuter har du i svampen och sedan paprikan. När grönsakerna börjar kännas klara, lägger du i nudlarna, resten av chilin, sticklöken och cashewnötterna. Blanda runt allt och häll på såsen. Låt fräsa en kort stund. Servera!


Låt det väl smaka/
Mattias