fredag 16 mars 2012

Syltlök

Hej!

Det är nu fastställt, Kina är världens femte största vindrickarnation!
I Kina konsumeras det idag 1,4 miljarder liter vin och enligt bedömare kommer denna siffra att öka med hela 50% de närmsta åren. Det här trodde man inte för några år sedan.
Listan ser ut som följer: 1 USA, 2 Italien, 3 Frankrike, 4 Spanien och 5 Kina.

Jag lägger upp ett snabbt recept på inlagd smålök, som du kan variera till oändlighet. Byt ut den vanliga gula steklöken till röd steklök, eller blanda i lingon och en skvätt balsamicovinäger eller använd bara lagen till att sylta kantareller när den säsongen drar igång.

Syltlök
400-500g Steklök
0,5dl Ättika
1dl Strösocker
1,5dl Vatten
3st Lagerblad
1-2msk Senapsfrö

1. Koka upp vatten, när vattnet kokar lägger du ner löken och låter den koka i några minuter. Lyft upp löken ur det kokande vattnet och kyl sedan löken i iskallt vatten. 2. Blanda Ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och låt koka upp. låt sedan svalna i kyl. 3. Skala och ansa den kokta löken och placera den efter hand i en lufttät burk, lägg löken så tätt som möjligt för längre hållbarhet. 4. Häll på den kalla lagen och förslut burken.


Låt det väl smaka/
Mattias