onsdag 22 februari 2012

Lammlägg

Hej!

Nu är jag tillbaks igen och idag tänker jag dela med mig av ett recept på lammlägg som får tillagas över natten.
Enligt mig är lägget på lamm en av de bästa styckningsdetaljer du kan få tag på, fullpackad med lammsmak och så otroligt mör. Till just den här rätten drack vi ett vin från Ribera Del Duero, gjort på Tempranillo som lagrats tolv månader på nya franska och amerikanska ekfat. Vinet med sin kryddiga fatkaraktär passade perfekt till maten. Ribera Del Duero är för övrigt ett av mina favoritdistrikt när det gäller kryddiga röda viner.
El Pedrosal (nr 2389) 87kr
Enligt mig ett riktigt fynd!

Långkokade lammlägg
2 port.
2st Lammlägg à 500g
2msk Tomatpuré
4st Vitlöksklyftor
2st Rödlökar
2st Morötter
2st Lagerblad
3st Kvistar rosmarin
10st Kvistar timjan
ca 1tsk Svartpepparkorn
Havssalt
33cl Brittisk Ale
2l Kalvfond

1.Trimma lammläggen lite från den yttersta senan men låt resten vara, gnid in läggen med havsaltet. Dela ner morot, vitlök och rödlök. 2. Värm ugnen till 95C. Värm en större gryta (gärna gjutjärn eller Le creuset) häll i rapsolja och lägg i lammlägg, vitlök, lök och morot och låt allt brynas. Lägg även i lagerblad, timjan, rosmarin och svartpeppar. 3. Ha i tomatpuré och låt stekas till en doft av tomatpuré känns, häll då i ale och låt det fräsa, häll sedan ner kalvfond och låt koka upp. Om vätskan inte täcker läggen så häller du bara på lite mer vatten. 4. På med lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen och låt stå över natten (minst åtta timmar).
5. Ta ut grytan ur ugnen och lyft försiktigt upp läggen ur fonden. Låt fonden reducera tills en tredjedel är kvar. Sila. 6. Gör en bottenredning (lika delar smör och vetemjöl) ca. 20g smör 20g vetemjöl i en ny kastrull och häll sedan på fonden och låt koka upp. Efter några minuter har du en fin sky till dina lammlägg. 7. Lägg lammläggen i en ugnsfast form och slå på lite av skyn och värm i ugn i ca. 10 minuter. Servera.

Vi åt det här tillsammans med potatis- och sticklökskompott och lite smörfrästa bönor.

Låt det väl smaka/
Mattias