tisdag 3 april 2012

Laxterrin med löjrom och tapenade med parmesan och kallröktskinka

Hej!

Idag tänker jag dela med mig av två klockrena tilltugg för välkomstdrinken.
För ett tag sedan så hade vi födelsedagsmiddag och det var de här två tilltuggen som jag serverade till en flaska Veuve Clicquot som har fått ligga i källaren i 20 år. Jag blev lite förvånad över hur bra Champagnen hade åldrats, med en härlig bärnstensfärg och med smaker som förde tankarna till ett botrytisvin med klara inslag av russin och torkad aprikos men så fanns ändå den förväntade äpplesmaken och syran i bakgrunden. Kort och gott en riktigt trevlig smakupplevelse.
Champagnen fungerade väldigt bra med laxterrinen och den klarade även av tapenaden mycket tack vare parmesanen och skinkan, för oliver är inte vinets bästa vän direkt. Om du bara tänker äta tapenade som tilltugg så rekommenderar jag varmt att du bjuder på en Fino Sherry, som är en snustorr sherry och passar utmärkt till olivernas smak.

Kvällen fortsatte sedan med en trevlig trerätters meny med utvalda viner därtill, jag kommer att lägga in de recepten med tillhörande dryckesrekommendationer också.

Laxterrin med kalixlöjrom
ca 40 snittar
200g Kallrökt lax
200g Gravad lax
2dl Creme fraiche
1dl Färskost
4st Gelantinblad
80g Kalixlöjrom

1. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. 2. Tärna laxen fint och lägg i en bunke, Mixa ihop creme fraiche och färskost och blanda försiktigt med laxen.
3. Smält gelantinet försiktigt på låg värme (får inte koka) och blanda ner det i laxblandningen. 4. Rulla in blandningen i plastfilm, var noga med att få ut all luft ur rullen och att få plastfilmen hårt runt om blandningen och tvinna den till cylinderform. Låt stelna i kyl i minst åtta timmar (gärna över natten). Innan servering kan du låta terrinerna åka in i frysen snabbt, då blir det lättare att skiva upp terrinen.


Tapenade
ca 40 snittar
600g Svarta urkärnade oliver
300g Gröna urkärnade oliver
100g Soltorkad tomat
1-2st Vitlöksklyftor
0,5-1dl Rapsolja

1. Häll av oliverna och lägg i en bunke, Skär ner de soltorkade tomaterna och riv vitlöksklyftorna. 2. Mixa alla ingredienserna och fyll på med rapsolja efter behov och/eller till önskad konsistens. Låt gärna tapenaden stå till sig i en timme innan servering.
Låt det väl smaka/
Mattias