onsdag 18 april 2012

Västerbottenostpaj

Hej!

Idag delar jag med mig av en trevlig variant på västerbottenostpaj, nämligen en obakad creme som man fyller ett pajskal eller en crustad med.
Detta recept är ett enkelt och fräscht alternativ till den klassiska bakade pajen.
Till detta tilltugg passar det såklart perfekt med mousserande men håll dig till de torra vinerna med markerad syra som perfekt balanserar fetman i cremen. Vill du inte dricka mousserande viner så rekommenderar jag dig att dricka en Chablis eller Sancerre. 

Västerbottenostpaj
12-15st
100g Västerbottenost
1dl Creme fraiche
0,5krm Cayennepeppar
1tsk Akvavit
Salt

1. Riv osten och lägg den i en tjockbottnad kastrull tillsammans med creme fraichen och smält på låg värme, rör om hela tiden så att det inte bränns.
2. Krydda med cayenne, akvavit och om det behövs lite salt. 3. Fördela smeten i pajskalen eller crustaderna och låt stelna i kyl i minst en timme, servera med löjrom och gräslök.


Pajskal
15-20st (små)
250g Vetemjöl
65g Smör (rumstempererat)
1st Äggula
0,6dl Vatten
1tsk Salt
0,5tsk Socker
1st Äggvita (pensling)

1. Blanda alla ingredienser till degen i en matberedare och arbeta snabbt ihop till en deg, plasta degen och låt vila i kyl i minst 3 timmar (gärna över natten). 2. Värm ugnen till 175C, kavla ut degen tunnt och tryck ut degen i formarna. Grädda skalen under press i 3 minuter, ta sedan av pressen och pensla skalen med uppvispad äggvita, grädda i ytterligare 10-13 minuter. Låt svalna.

Låt det väl smaka/
Mattias