söndag 22 april 2012

Créme Ninon

Hej!

Créme Ninon, eller grönärtssoppa, är en soppa som fungerar till allt. Ät den med lite handskalade räkor i till vardags och till fest byter du ut räkorna mot pilgrimsmusslor eller havskräftor. Créme Ninon är som många andra soppor väldigt enkel att göra och du kan göra klart grunden till soppan långt i förväg, för att slippa den värsta stressen när gästerna har anlänt.

Créme Ninon
4 portioner
2st Schalottenlökar
1st Vitlöksklyfta
3st Kvistar timjan (dragna)
0,5dl Vitt oekat vin
1l Kycklingfond
1dl Mjölk
2dl Grädde
300-350g Gröna ärtor
40g Smör
1msk Vetemjöl
Salt och Peppar
1dl Mousserande vittvin

1. Skala och hacka lök och vitlök, värm en kastrull på medelvärme. Låt smöret smälta utan att det tar färg, ha i lök, vitlök och timjan och "svetta" i någon minut utan att löken får färg. Strö över vetemjöl och vispa ihop allt. 2. Häll på vinet och låt fräsa av sig. Häll sedan i kycklingfond och låt koka i ca. 10 minuter. 3. Häll på mjölk och grädde och smaka upp med salt och peppar, låt koka i ytterligare 10 minuter. 4. Lägg i ärtorna och mixa soppan slät, sila bort oönskade skalrester. 5. Precis innan servering, häll i det mousserande vinet och en klick smör och mixa upp ett skum på soppan med en stavmixer. Servera och njut!

Låt det väl smaka/
Mattias