fredag 30 december 2011

Nyårsplock och Crémant

Hej!

När det gäller bubbel på nyår så kan det lätt springa iväg i pris, men man behöver inte ha Champagne både till fördrink och vid tolvslaget.
När väl tolvslaget kommer så har du redan avslutat en middag full med smaker och avnjutit flertalet drycker därtill.
Jag tycker att man ska satsa på en bra Champagne till fördrink för att till tolvslaget dricka tex. Crémant.
Crémantvinerna anser jag är mest prisvärda i den mousserande kategorin.

Beteckningen Crémant är skyddad av fransk lag och faller då inom ramen för appellationslagarna som kräver att vinproducenten uppfyller hårda krav vid vintillverkningen. De franska appellationslagarna för Crémant kräver bland annat att druvorna skördas för hand, de kräver också att den andra jäsningen sker på flaska. Kort och gott i stort sett samma appellationslagar som gäller för Champagne bortsett från lagringstiden.
Sen är det ett plus att du kommer undan med ungefär en tredjedel av prislappen när du väljer Crémant.
Några bra tips på Crémant som kan hittas på vårt kära systembolag är:
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) 99kr
Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685) 98kr
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut (nr 7781) 99kr
Trenel Crémant Bourgogne l'Hommage Blanc de Blancs Brut (nr 77340) 159kr

Sist vi hade middag här hemma så blev det tapasbuffé för hela slanten och jag vill dela med mig lite av det nu så här till nyårsmiddagen, för till Champagnen innan middagen är det trevligt att bjuda på lite plock.
Bland annat så bjöds det på rårakor med löjrom, gravad oxrygg med sallad på syrad sparris och morot och tonfiskcarpaccio med rostad blomkål och rimmad gurka. När man ska bjuda på lite mer avancerat plock så är framförhållning ganska bra att ha, de här tre alternativen är ganska snabba och det räcker gott och väl med 12 timmars framförhållning då hinner oxryggen gravas och tonfisken hinner frysas.


Rårakor med löjrom
ca. 8 små
5st Medelstora potatisar (fast)
1st Ägg
40-50g Löjrom
Creme Fraiche
Rödlok
Salt och peppar
1. Hacka rödlök och se till att ha en varm panna redo. 2. Riv potatis (lägg ej i vatten) krama ur vätskan ur den rivna potatisen och blanda sedan med ägg, salt och peppar. 3. Portionera upp potatisblandningen i lika stora högar, stek i mycket olja för att få rårakorna gyllene och knapriga. 4. lägg på creme fraiche, löjrom och rödlok.

Gravad oxrygg
300-400g Oxrygg
1msk Salt
2msk Socker
Timjan
Svartpeppar
1. Blanda salt, socker, timjan och nymald peppar. 2. Putsa oxryggen. 3. Strö ut gravblandningen på en stor bit plastfilm och vänd sedan köttet i blandningen. slå in oxryggen i plastfilmen och tvinna åt så att du formar köttet runt. in i kyl i 10-12 timmar.

Syrad sparris och morot
1knippe Sparris
2st Morötter
Citronsaft
Rapsolja
Salt och peppar
1. Skala sparris och morötter och hyvla sedan de båda tunnt med hjälp av en mandolin eller eller med en skalare. 2. Pressa över saften av en halv citron och stänk över rapsolja. Salta och peppra. kyl.

Tonfiskcarpaccio
300g Tonfisk (gärna en tunn bit)
1. Frys i ca. 5 timmar 2. Ta ut tonfisken ur frysen och låt tina långsamt, skär tunna skivor av tonfisken medans den fortfarande är medelfryst, lägg upp på serveringsfatet direkt.

Rostad blomkål
1st Litet huvud blomkål
2st Vitlöksklyftor
Rapsolja
Salt och peppar
Rimmad gurka
En halv gurka
1tsk Salt
1tsk socker
Dill
1. Sätt ugnen på 200c. Skala gurkan och skär i mindre kuber, blanda salt och socker och blanda runt gurkan i salt och sockerblandningen. 2. Plocka ner blomkålen i mindre buketter, lägg i ugnsform. 3. Krossa vitlöksklyftorna, lägg i formen. Skvätt på rapsolja salta och peppra. Rosta i ugnen tills blomkålen är gyllenbrun.

Där va recept och lite vägledning för de tre enkla men lite oväntade "tapas" alternativ för nyårsminglet.

Gott nytt år!

Låt det väl smaka/
Mattias