måndag 19 december 2011

Salsiccia och snaps

Hej!

Så här helgen innan jul, så slog det mig att jag inte har gjort någon snaps än!
Så det fanns inte mycket mer att göra än att slänga ihop två olika snapskryddningar, det blev en havtorn/apelsin och en julspecial som var en hit 09.
För ett tag sen så fick jag boken Korv av tjejen och har varit sugen på att testa något från den boken ett tag nu, resultatet blev salsiccia för hela slanten, närmare bestämt salviasalsiccia.
Det här med egengjord korv är så otroligt underskattat, visst det finns väldigt bra korv att få tag i om man letar tillräckligt, men att själv ha total kontroll på varenda gram råvara som hamnar innanför fjälstret är grymt och kan inte jämföras med fabrikskorv.

Här kommer recept och lite vägledning för salviasalsiccia,
receptet är från boken Korv av K.Franzén med lite ändringar gjorda av mig.

Salviasalsiccia

2000g fläskkarré, går även bra med grissida
32g Havssalt
200g Iskallt vatten eller vitt oekat vin
6g Mortlad svartpeppar, fungerar bra med nymalen också
4g Mosad vitlök, jag använde mitt zestjärn
3g Hackad färsk salvia
1,8g Cayennepeppar
Ca. 5m Svinfjälster

1. Lägg fjälstret i blöt i ljummet vatten i några timmar. 2. Putsa upp Köttet och skär ner det i mindre bitar som köttkvarnen lätt kan mala, se till att ta bort alla synliga blodkärl och senor. Lägg sedan in köttet i frysen på en bricka eller något så att inte köttet fryser ihop, Lägg gärna in köttkvarnens delar i frysen också. Köttet ska vara fryst på ytan men inte helt igenom när du sätter igång med malningen ideal temperaturen är -1c. 3. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger. 4. Väg upp alla kryddor och vatten. 5. Ta ut köttet ur frysen och fördela saltet över allt kött. Mal köttet på en grov hålskiva
6. Blanda det malda köttet med kryddor och vatten för hand, se till att temperaturen inte överstiger +4c. 7. Montera på korvhornet och trä på fjälstret, mata fram korvsmeten till korvhornets spets och knyt därefter en knut på fjälstrets ände och fyll sedan på smeten men inte för hårt, när fjälstret är fullt avslutar du med en knut i andra änden också. 8. För att snurra korvarna till önskad längd så nyper du till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt, mät upp ytterligare en korvlängd i taget och fortsätt så. Låt gärna korvarna vila i några timmar innan du klipper isär dom och tillagar dom.

Tänk på att det är väldigt viktigt med temperaturen när du gör korv, låt aldrig smeten bli för varm och och se till att arbeta effektivt. Med låg temperatur och god hygien så minskar du bakterierisken. Plus att du kan frysa in korvarna med gott resultat om du har hållt låg temperatur under processen.

Att göra egenkryddad snaps eller egentligen all form av dryck är både roligt och väldigt lätt att lyckas med. Använd dig själv som referens, vad tycker du är gott och vilka smaker tycker du fungerar bra ihop. Jag brukar göra mina essenser i glasburkar och jag varierar mig mellan brännvin special och vodka.


Havtorn/apelsin
1dl Havtorn
1tsk Apelsinzest
1,5dl Brännvin eller vodka
Ner med havtorn och apelsinzest i spriten och låt stå i 3-4 dagar, smaka eventuellt upp med lite socker eller honung. Sila genom kaffefilter och späd ut essensen efter eget tycke, brukar bli runt 5-6 dl färdig snaps.


Julspecial
4st Stjärnanis
1 Chili urkärnad och utan membran
0,5 Vaniljstång skårad
1,5dl Brännvin eller vodka
Ner med stjärnanis, chili och vaniljstång i spriten och låt stå i minst 4 dagar, Sila genom kaffefilter och späd ut essensen efter eget tycke, brukar bli runt 6-7 dl färdig snaps.


Låt det väl smaka/
Mattias