onsdag 23 maj 2012

Studentmeny

Hej!

Nu närmar det sig studenttider och jag tänkte dela med mig av lite tips inför studentmottagningarna. Det lättaste alternativet när det gäller maten, är att göra en buffé som innehåller något för alla. Väljer man att göra en buffé är det klokt att hålla sig till kall och rumsvarm mat, om man tvunget vill ha varm mat är det smidigast med en grillbuffé där alla tillbehör är kalla, men att någon står vid grillen under middagen. Här under kommer lite olika förslag på vad en studentbuffé kan innehålla, samt vad en lyckad buffé för alla ska innehålla.
Det kommer även ett inlägg med dryckestips för studenten i ett senare inlägg.

Ett klokt upplägg för bufféen är:
2x Kolhydrat (tex. pasta och potatis)
2x Grönsak (tex. grillade/marinerade grönsaker)
1x Kött/fågel
1x Fisk/skaldjur
1x Bröd
1-2x Sås

Studentbuffé
Alla receptförslag är för 20 personer vilket gör det enkelt för er att använda som utgångsläge, när ni ska göra inköpen.

Senapsdressad färskpotatissallad
2,5kg Färskpotatis
2knippe Rädisor
2buntar Salladslök
300g Sugarsnaps
Salt och peppar
Dressing
3msk Dijonsenap
1msk Honung
1msk Vit vinäger
1-2dl Rapsolja
Salt och peppar

1. Koka potatisen. Mixa alla ingredienser till dressingen, tänk på att inte hälla i all olja från början. 2. Skiva rädisorna tunnt (gärna på en mandolin) och lägg i kallt vatten, skiva även salladslök och sugarsnaps tunnt och lägg även de i kallt vatten. 3. Häll av potatisen och låt svalna, när potatisen är kall, delar du den i önskad storlek och blandar sedan med de skivade ingredienserna. Salta och peppra. Häll på dressingen och blanda ordentligt, smaka av och garnera ruccola och ärtskott.

Dubbelmarinerad fläskfilé
Görs med fördel dagen innan, fläskfilé kan bytas ut mot kyckling eller nötkött.
2,5kg Fläskfilé (av hög kvalité)
1st Chili
3st Vitlöksklyftor
2msk Tomatpuré
1msk Socker
4dl Rapsolja
1dl Ljus soja (kikkoman)
1st Citron
1bunt timjan

1. Mixa chili, vitlök, tomatpuré och socker med 2dl rapsolja. Putsa fläskfilén och lägg ner i en tät plastpåse, häll på den mixade marinaden och massera in marinaden ordentligt. Låt marinera i två timmar. 2. Blanda soja, citronsaft, timjan och olja ordentligt. Stek eller grilla fläskfilen och kör den klar i ugn på 110C tills innertemperaturen är 63-67C. Ta ut fläskfilen och lägg den i en tät plastpåse och häll på marinaden, massera in marinaden ordentligt och låt marinera över natten. 3. Ta ut fläskfilén och skiva upp i tunna skivor innan servering.

Hemmarökt lax med rosépeppar, citron och dill
Kan göras dagen innan.
1st laxsida
1-2msk Rosépeppar
1-2st Citroner
1kruka Dill
Salt
Rökchips för grill

1. Lägg rökchips i blöt efter anvisningar på paketet. Tänd grillen och ordna dig en perfekt glöd. Riv citronskal och grovhacka dill och rosépeppar. 2. Gnid in laxens köttsida med rosépeppar, dill och citron och strö över salt. Lägg laxen på en stor bit folie. 3. Lägg ner rökchipsen i grillen och placera laxen på gallret med folie under sig så högt upp från glöden som möjligt. Låt röka under lock i ca 35 minuter. Försök hålla temperaturen nere så gott det går när du röker, optimala temperaturen är runt 100C. Du reglerar temperaturen bäst med ventilen i locket och under grillen. 4. Laxen är klar är köttet känns fast i den tjockaste delen på laxen, ta ut laxen och låt vila innan servering.
Servera gärna med råmarinerad fänkål och dill.

Råmarinerad Fänkål
2st Stora fänkål
1st Kruka dill
1st Citron
0,5dl Rapsolja

1. Dela fänkålen och skär loss stammen, Skiva fänkålen tunnt (gärna med mandolin) annars kan du använda en osthyvel. Plocka ner dillen i mindre dillvippor och lägg i kallt vatten. 2. Pressa saften ur citronen och vispa ihop med rapsoljan, blanda dressingen och fänkålen noga och låt marinera ett tag. Blanda sedan i den plockade dillen och sprid ut blandningen över laxen.

Såser till bufféen
Aioli (du hittar recept i ett tidigare inlägg)
Tapenade till brödet (du hittar även detta recept i ett tidigare inlägg)

Lycka till och framförallt kom ihåg att det ska vara kul att laga mat!

Låt det väl smaka/
Mattias